Особливості дітей, які страждають від тривожності

Тривога в дитини може стати причиною хронічного стресу й спровокувати цілу низку інших розладів.

Виховуючи дітей, батьки іноді стикаються з певними труднощами. Вони змушені проживати разом із дитиною всі стадії  її дорослішання й усі пов’язані із цим проблеми. На різних етапах зростання в дитини відбуваються різні зміни тіла, стану організму, поведінки тощо. Деякі діти можуть відчувати тривогу у процесі змін у своєму житті. Помітивши прояви тривоги в дитини, батьки повинні бути максимально уважні.

Розгляньмо деякі поради, які допоможуть батькам краще зрозуміти своїх дітей у таких випадках.

1. Приділяйте увагу почуттям дитини. Дуже важливо бути уважними до почуттів дитини. Батьки повинні стежити за змінами в поведінці дитини, щоб зрозуміти причини її тривоги. Як тільки ви визначите причину, постарайтеся її усунути. Пам’ятайте, що в деяких дітей тривогу викликають певні ситуації або обставини.

2. Шукайте  здорові  ідеї, як упоратися з дитячою тривожністю. Батьки можуть розповісти дитині, як вони самі дають раду своїм проблемам і негативним емоціям. Таким чином, дитина спостерігатиме за вами й на вашому прикладі учитиметься долати тривожність.

3. Заохочуйте дитину. Дуже важливо, щоб батьки підтримували дитину, навчаючи її вміння долати тривогу. Залучайте дитину до нових занять у різних життєвих сферах, запропонуйте їй з’ясувати їх особливості. Це допоможе дитині цілісно бачити життя, шукати нові способи подолання життєвих труднощів. Якщо в дитини з’являються проблеми, не варто карати її за те, що вона їх спровокувала, ліпше дайте їй змогу самостійно з ними впоратися.

4. Вселяйте в дитину впевненість. Завжди переконуйте дитину, що все буде гаразд і ситуація складеться на її користь. Це підвищить упевненість дитини в собі, і вона оптимістично дивитиметься на життєві події. Якщо дитина впевнена в позитивному результаті подій, але перед нею постають певні труднощі, оптимізм і сила духу допомагають їй долати перешкоди.

5. Плануйте й винагороджуйте дитину за досягнення. Завжди винагороджуйте дитину за зусилля, яких вона докладає для виконання тих чи інших завдань. Заохочення батьків допомагає дитині досягати нових життєвих цілей. Поступово дитина починає любити те, чим вона займається. Укладаючи плани в різних сферах і впроваджуючи їх, розповідаючи дитині, як досягати поставлених цілей, винагороджуючи за їх досягнення, ви допомагаєте їй рости й розвиватися.

Якщо в дитини проявляється тривожність, а батьки не приділяють цій проблемі належної уваги й не допомагають дитині впоратися із нею, це може посилити рівень стресу у її житті. Тривожність здатна спричинити більш серйозні розлади, наприклад, синдром дефіциту уваги з гіперактивністю. Тому батьки повинні вжити заходів, перш ніж тривожність дитини переросте в хронічний стрес або розлад. Уникайте факторів, що викликають у дитини занепокоєння. Складіть докладний список таких факторів, а потім крок за кроком усувайте їх із життя дитини.

Нарешті, тривога – це не настільки серйозний емоційний стан,   який не можна контролювати. Усе, що вам необхідно зробити – знайти відповідний спосіб, за допомогою якого дитина зможе здолати свою тривогу.